18.7.06

Beirut-Iran-Syria...

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται από το Ισραήλ οι βομβαρδισμοί στο Λίβανο, ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση μεταφοράς ξένων υπηκόων από την περιοχή.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη στο νότιο Λίβανο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού "Ψαρά" βρίσκεται, ήδη, στο λιμάνι της Βηρυτού, προκειμένου να παραλάβει Ελληνες πολίτες.

Ο Τόνι Μπλερ κατηγορεί ανοικτά τη Συρία και το Ιράν ότι υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ κι ευελπιστεί πως θα επαναπατρισθούν οι Βρετανοί από τον Λίβανο εντός της εβδομάδος.

Η Δαμασκός κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αφήνει το Ισραήλ να συνεχίζει την επίθεσή του.

Πρέπει να εμποδίσουμε το Ιράν και τη Συρία να εξοπλίζουν τη Χεζμπολάχ, δήλωσε η ισραηλινή ΥΠΕΞ.

17.7.06

Peninsula Vulgaris


Στην ακτή της Βρετάνης υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Peninsula Vulgaris. Σε μια αγροικία δίπλα στον γκρεμό δύο ώρες δρόμο με το κάρο από τον κοντινότερο οικισμό ζει εδώ και σαράντα χρόνια ο Ρολάνδος. Κανείς δεν γνωρίζει από πού ήρθε. Παιδί ακόμα τον περιμάζεψε ο γερο-Γκοριό ο τότε ένοικος της αγροικίας και τον κράτησε κοντά του σαν παραγιό. Με τα χρόνια ο γέρο-Γκοριό σκεφτόταν να υιοθετήσει τον μικρό Ρολάνδο η αδερφή του όμως που έμενε στον οικισμό και εποφθαλμιούσε την αγροικία του, τον απέτρεπε. Πως μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον που δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια του, που μπορεί να είναι ένας αιρετικός Καλβινιστής η παιδί τσιγγάνων η και Εβραίος ακόμα, του έλεγε. Το τελευταίο δεν ήταν και τόσο πιθανό καθώς ο μικρός ήταν απερίτμητος.

Ο γερο-Γκοριό πέθανε ένα χρόνο μετά την αδερφή του η οποία ήταν επίσης άκληρη και ο ενήλικας πλέον Ρολάνδος έμεινε μόνος στον κόσμο για δεύτερη φορά. Ο χαρακτήρας του ήταν από την φύση του ακοινώνητος ίσως και λίγο καχύποπτος με τους ανθρώπους και το απομονωμένο και αφιλόξενο περιβάλλον της Peninsula Vulgaris τον ικανοποιούσε πλήρως. Είχε ένα μικρό κήπο όπου καλλιεργούσε γογγύλια και κραμβολάχανα και μια βαρκούλα για να ψαρεύει. Πήγαινε νύχτα συνήθως για ψάρεμα και έπαιρνε μαζί του το μπρούτζινο τηλεσκόπιο που είχε κληρονομήσει από τον γερο-Γκοριό. Τις ατελείωτες ώρες που περνούσε μέσα στη βάρκα του άρεσε να χαζεύει τα φώτα των πλοίων που ταξίδευαν σ’ εκείνες τις αφιλόξενες θάλασσες. Ήξερε ότι δεν τον έβλεπαν, η ύπαρξη τους όμως τον έκανε να αισθάνεται λιγότερο μόνος. Άλλες βραδιές που ο ουρανός ήταν λιγότερο συννεφιασμένος-γεγονός σπάνιο στη Βρετάνη- ο Ρολάνδος μελετούσε τους αστερισμούς, έχοντας ως οδηγό ένα παλιό βιβλίο Αστρολογίας. Του φαινόταν ενδιαφέρον να βρίσκει την θέση των αστερισμών, αν και χωρίς σημασία για τον ίδιο καθώς δεν γνώριζε ούτε την ημερομηνία ούτε την ώρα της γέννησης του. Αισθανόταν ότι ήταν ένας παρατηρητής του ουρανού και της θάλασσας.

Εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ που συμπληρώνονταν δέκα χρόνια από τον θάνατο του γερο-Γκοριό, ο Ρολάνδος βαριόταν αφόρητα καθώς εδώ και μέρες η κακοκαιρία τον εμπόδιζε να πάει για ψάρεμα και οι δουλείες στον κήπο δεν ήταν αρκετές για να τον απασχολήσουν. Θα ήθελε να πάει για μια μπύρα στο πανδοχείο του χωριού μα χρήματα δεν υπήρχαν και ήταν μάλλον απίθανο να τον κεράσει κάποιος. Βγήκε λοιπόν έξω στο σκοτάδι το κρύο και την βροχή με το τηλεσκόπιό του ελπίζοντας ότι κάποιο πλοίο θα περνούσε αψηφώντας την κακοκαιρία από άγνοια για τους κινδύνους που κρύβουν οι θάλασσες της Βρετάνης ή από πλεονεξία ή –το συνηθέστερο- και για τους δύο λόγους. Πράγματι η τύχη ήταν με το μέρος του, αλλα σίγουρα όχι με το μέρος των ναυτικών που μέσα σε μια τέτοια κοσμοχαλασιά πάλευαν να κρατήσουν τον έλεγχο ενός τρικάταρτου στην άκρη της Peninsula προσφέροντας την δυστυχία τους για θέαμα στον ασκεπή Ρολάνδο. Το μέλλον τους ήταν προδιαγεγραμμένο σύντομα το σκάφος τους θα παραδιδόταν στην αγκαλιά του Ποσειδώνα και τα κορμιά όσων γλίτωναν από τον πνιγμό θα συντρίβονταν στα βράχια της Peninsula Vulgaris που δεν ονομάστηκε έτσι χωρίς λόγο.

Μια πρωτόγνωρη έξαψη κυρίευσε τον ερημίτη που με το μάτι κολλημένο στο τηλεσκόπιο παρακολουθούσε το χαροπάλεμα του σκάφους αψηφώντας τον παγωμένο αέρα και την βροχή που τον έδερναν. Από το μυαλό του πέρασε πρόσκαιρα η σκέψη να πάει στον οικισμό τρέχοντας, να τους ειδοποιήσει για το εύρημα του που δεν ήταν ορατό από εκεί καθώς το χωριό βρισκόταν στον μυχό του κόλπου, για να βγουν με καμιά σκούνα μήπως και σώσουν κανέναν. Η σκέψη αυτή τον βασάνισε για μερικά λεπτά. Μετά με αποφασιστικά βήματα μπήκε μέσα στο καλύβι του κα έπιασε να ζεσταίνει λίγη λαχανόσουπα. Χρειαζόταν κάτι να το ζεστάνει καθώς δεν μπορούσε να υπολογίσει πόσο θα έμενε ακόμα έξω στην κακοκαιρία παρατηρώντας το θέαμα. Καθώς κατάπινε γρήγορα το άνοστο ζουμί σκεφτόταν ότι δεν ήταν σωστό να πάει ενάντια στο θέλημα του Θεού ή την άγνοια ή την πλεονεξία των ανθρώπων. Αυτός ήταν μόνο ένας παρατηρητής.

15.7.06

israel attacks civilian targets in lebanon















Οι μικροί λευκοί κόκκοι στη βάση της επιβλητικής έκρηξης είναι τα σπίτια ενός χωριού στο Λίβανο.


πηγή: cyprus indymedia.

14.7.06

Φόβος και Τρόμος στη Βηρυτό.



Τουλάχιστον 61 οι νεκροί στο Λίβανο, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και στη Γάζα. Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ρον Μπαρ Ον απείλησε με θάνατο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. «Ο ίδιος ο Νασράλα χάραξε τη μοίρα του. Θα λογαριαστούμε μαζί του όταν έρθει η ώρα» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός.
Η Χεζμπολάχ διαθέτει εκατό πυραύλους ικανούς να πλήξουν το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τη βρετανική επιθεώρηση "Janes", που ειδικεύεται σε αμυντικά θέματα.
Σήμερα το πρωί οι Ισραηλινοί έπληξαν το νότιο τομέα της Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες άν επλήγησαν σημαντικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης.
Επιπλέον, η ισραηλινή Αεροπορία βομβάρδισε βάση της φιλοσυριακής παλαιστινιακής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Κεντρική Διοίκηση στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Οκτώ τραυματίες από ρουκέτα εναντίον της πόλης Σάφεντ του βορείου Ισραήλ. Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά τερματικό σταθμό του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού.
Στη Βηρυτό και τα άλλα αστικά κέντρα του Λιβάνου οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό, καθώς φοβούνται ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών θα ενταθούν. Τα περισσότερα καταστήματα στη Βηρυτό ήταν κλειστά την Πέμπτη και εκατοντάδες τουρίστες αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.
Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια σε προάστια της Βηρυτού και σε πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, προειδοποιώντας τους πολίτες να μείνουν μακριά από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία της Χεζμπολάχ.
Πρόκειται για προειδοποίηση ότι επίκειται επίθεση με στόχο τον ηγέτη της οργάνωσης, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, καθώς ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών απείλησε με θάνατο τον αρχηγό της Χεζμπολάχ.

12.7.06

Ramon Mercader


Καταλανός που υπηρέτησε ως πράκτορας της NKVD (Λαϊκή Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων) γνωστότερη για την κεντρική διοίκηση κρατικής ασφάλειας που διαδέχθηκε την Cheka.

Γεννήθηκε στην Βαρκελώνη και μετά τον χωρισμό των γονιών του ακολουθεί την μητέρα του Eustacia Maria Caridad del Rio Hernandez στην Γαλλία. Η μητέρα του ήταν ενεργό μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Ταξίδεψαν μαζί στην Μόσχα πρίν από τον Ισπανικό εμφύλιο όπου εκπαιδεύτηκε στον ανταρτοπόλεμο. Το κωδικό του όνομα ήταν Gnome.

Ο Trotsky έφυγε από την Σοβιετική Ένωση το 1929 και μετά από περιπλανήσεις (αρχικά Κωνσταντινούπολη) καταλήγει στο Μεξικό. Το 1938 ο Led Sedov, γιός του Trotsky δολοφονείται.

Τον Οκτώβριο του 39 ο Mercader πηγαίνει στο Μεξικό. Πρώτη απόπειρα κατά του Trotsky από τον Iosif Grigulevich αποτυγχάνει.

Τον Μάιο του 1940 ο Ramon γνωρίζει μια ανύπαντρη γραμματέα του Trotsky την Sylvia Agelof στην οποία παρουσιάζεται ως Jacques Mornard. Tης λέει ότι είναι αθλητικός συντάκτης και χρησιμοποιεί αλληλοσυγκρουόμενες ιστορίες για να καλύψει τις συχνές απουσίες του.

Η Agelof τον ερωτεύεται και πιστεύει τις ιστορίες του. Τον γνωρίζει στον Trotsky στον οποίο παρουσιάζεται ως τροτσκιστής δημοσιογράφος από τον Καναδά.

Στις 20 Αυγούστου 1940 επισκέπτεται τον Trotsky στο σπίτι του στο Coyoacan. Στην τσέπη του έχει ένα γράμμα όπου ισχυριζόταν ότι οTrotsky τον έβαλε να σκοτώσει τον Stalin αλλά αυτός μετάνιωσε και αποφάσισε να σκοτώσει τον Trotsky, και έναν παγοκόφτη.

Τον τραυματίζει θανάσιμα στο πίσω μέρος της κεφαλής με τον παγοκόφτη, που χρησιμοποιεί για να μην κάνει θόρυβο. Όμως ο Trotsky βγάζει μια τρομακτική κραυγή –που ο Μercader μετέπειτα ακούει διαρκώς- και οι φρουροί του ορμούν να τον σκοτώσουν.

Παρά την κρίσιμη κατάστασή του ο Τrotsky τους λέει : αφήστε τον, αυτός ο άνθρωπος έχει μια ιστορία να πεί. Δεν την είπε ποτέ. Είκοσι-τέσσερις ώρες αργότερα, στα 61 του χρόνια, ο Trotsky πεθαίνει.

Ο Mercader καταδικάζεται σε είκοσι χρόνια φυλάκιση. Mέσα στην φυλακή συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι ο Jacques Mornard. Ενας ψυχολόγος, ο Alfonso Quiroz τον υποβάλλει σε διάφορα τέστ. Ο Ramon το βλέπει ως πνευματικό παιχνίδι και συμμετέχει χωρίς να αποκαλύπτει τίποτα. Συναρμολογεί τα πάζλ και τα όπλα σε δευτερόλεπτα, αποκωδικοποιεί μηνύματα, θυμάται αριθμούς, μαθαίνει γρήγορα γλώσσες, διαθέτει καταπληκτική αναλυτική σκέψη.

Το 1960 βγαίνει από την φυλακή, πηγαίνει στην Αβάνα και από εκεί, το 1961 πάει στην Μόσχα οπου λαμβάνει το μετάλλιο του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Πεθαίνει το 1978 στην Αβάνα από καρκίνο των οστών και μεταφέρεται στην Μόσχα για να ταφεί ως Ramon Lopez.

10.7.06

materazzi

Ένα video που εξηγεί πολλά...

4.7.06

το σαλιγκάρι και ο συγγραφέας.

Ο ηλικιωμένος συγγραφέας ξύπνησε γύρω στις 11.30 το πρωί. Ανακάθισε στο τεράστιο κρεβάτι του, παραμέρισε τις κουνουπιέρες και έριξε μια νυσταγμένη ματιά στην Banana Libra, την εφημερίδα που διάβαζε κάθε πρωί και της οποίας ήταν βασικός μέτοχος. Κάποιος Mercader είχε εκτελέσει τον Trotski, αναταραχές στην σχολή Αγροτικής παραγωγής. Φώναξε το υπηρέτη του και του έκανε παρατήρηση γιατί τα κρουασάν είχαν κρυώσει. Εδώ και χρόνια τρεφόταν μόνο με κρουασάν που ο υπηρέτης αγόραζε καθημερινά από τον καλύτερο φούρνο του μεξικάνικου χωριού. Με τον υπηρέτη μιλούσαν μόνο για τα κρουασάν, αν είναι καλά ψημένα , αν έχουν όσο βούτυρο χρειάζεται, αν θέλει κι άλλα. Αναταραχές, σκέφτηκε, τι να θέλουν πάλι τα παλιόπαιδα.

Ξαναφώναξε τον υπηρέτη του και τον διέταξε να του φέρει την συσκευή του Bell, όπως ονόμαζε το τηλέφωνο. Ήταν από τους πρώτους που απέκτησαν τηλέφωνο στο Μεξικό και θεωρούσε σημάδι ψυχοπαθολογίας να μην έχει κανείς τηλέφωνο ακόμα κι αν δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Ήταν ικανοποιημένος μ’ αυτή την νέα εφεύρεση, σχεδόν λάτρευε την τεχνολογική εξέλιξη γιατί του επέτρεπε να επικοινωνεί με του ομοίους του χωρίς να χρειάζεται να βγαίνει από το ράντσο του και να έρχεται σε επαφή με τους άξεστους χωρικούς.

Καθώς δεν πίστευε στον Θεό αλλά ούτε και στον εαυτό του είχε εμπιστοσύνη (κατά βάθος) το αποκούμπι του, η παρηγοριά του, το πρόσκαιρο καταφύγιό του στην τρικυμία του φόβου του θανάτου, ήταν η τεχνολογία. Είχε τρεις φωνογράφους όπου άκουγε όπερα αν και δεν καταλάβαινε γρί, δύο φωτογραφικές μηχανές, σκοτεινό θάλαμο όπου εμφάνιζε τις φωτογραφίες που έβγαζε στον κήπο του, το μόνο μέρος εκτός κρεβατοκάμαρας όπου περνούσε λίγα λεπτά της ημέρας απαθανατίζοντας το αγαπημένο θέμα του, τα σαλιγκάρια. Σκόπευε να αγοράσει και μια μηχανή προβολής κινηματογραφικών ταινιών από την εταιρεία Lumiere, τόσο γιατί ήταν μια κορυφαία τεχνολογική εξέλιξη όσο και γιατί είχε μάθει ότι είχαν δημιουργηθεί ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ με θέμα το σαλιγκάρι. Ο συγγραφέας έλεγε είναι αυτάρκης σαν το σαλιγκάρι, κουβαλά όλο τον κόσμο του στην πλάτη του και προχωρά αργά αλλά σταθερά.

Ο γερασμένος υπηρέτης του έφερε το τηλέφωνο. Σχημάτισε έναν τριψήφιο αριθμό, το νούμερο του διευθυντή της σχολής Αγροτικής παραγωγής όπου οι άξεστοι αγρότες μάθαιναν δυο-τρία πράγματα για να γίνονται πιο χρήσιμοι στα κτήματα τα δικά του και των ανταγωνιστών του δυστυχώς.

Κατάπληκτος άκουσε ότι οι νεαροί σπουδαστές είχαν ξεσηκωθεί και ζητούσαν, οι τεμπέληδες, εκατό γραμμάρια ψωμί την ημέρα παραπάνω και-άκουσον άκουσον- να μην πληρώνουν για τα βιβλία που θα τους εξασφάλιζαν δουλειά στις φυτείες μπανάνας. Εξοργισμένος εκτόξευσε το πιάτο με τα κρουασάν στα μούτρα του γηραιού υπηρέτη ο οποίος δεν πρόλαβε να σκύψει με αποτέλεσμα ένα βαθύ θλαστικό τραύμα να προστεθεί στις αυλακιές του μετώπου του. Με μάτια θολωμένα από το αίμα ο γέρος μάζεψε το σπασμένο πιάτο και αποσύρθηκε χωρίς να πει λέξη. Ο ηλικιωμένος συγγραφέας φαινόταν πιο ήρεμος τώρα. Α τους βανδάλους, αναφώνησε. Βέβαια, που να βρουν τους καλούς τρόπους με την ποταπή ανατροφή που παίρνουν από τις εκφυλισμένες οικογένειές τους. Θα τηλεφωνήσω στον Don Colauzio να τον διατάξω να τους κατακεραυνώσει από την εφημερίδα μου. Η μάλλον το θέμα είναι σοβαρό, τέτοιες συμπεριφορές με εκθέτουν στις ξένες εταιρείες, πλήττεται η αξιοπιστία και ο πολιτισμός της χώρας. Θα γράψω ο ίδιος το άρθρο και θα του το υπαγορεύσω τηλεφωνικώς. Ας είναι καλά η τεχνολογία, μας προφυλάσσει από τους βαρβάρους.

Ο γέρο υπηρέτης αφού καθάρισε το τραύμα του και το έδεσε με μια γάζα, βγήκε για λίγο στον κήπο, από την πόρτα της κουζίνας. Η καλοκαιριάτικη μπόρα είχε σταματήσει και τα σαλιγκάρια ξεθάρρεψαν. Βρήκαν ένα μέρος ασφαλές και μασουλούσαν αυτάρεσκα τα φύλλα τους. Ευτυχώς, σκέφτηκε, το μόνο ίχνος που αφήνουν στον κόσμο είναι μια γλοιώδης γραμμή, η οποία σβήνει εύκολα.