4.6.06

Τι έπαθε πάλι ο Τσαγκαρουσιάνος;

Στην στήλη του στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου 3/6/06 αναδημοσιεύει ένα άρθρο από το e-rooster με το οποίο τάσσεται κατά των κινητοποιήσεων των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Καταλαβαίνει κανείς ότι αντιτίθεται στην life-style ιδεολογία του η έννοια ενός πανεπιστημίου που λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης ανάπτυξης και διακίνησης γνώσης και ιδεών.
Δεν τρέφω αυταπάτες ότι το πανεπιστήμιο όπως είναι σήμερα αποτελεί έναν προστατευμένο παράδεισο μέσα στην ζούγκλα της ιδιοτέλειας της αγοράς.
Αλλά είναι λίγο ύποπτο κάποιος που συνήθως απέχει από τον σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας ξαφνικά να παίρνει μια θέση τόσο ξεκάθαρα φιλοκυβερνητική. Η κυβέρνηση σίγουρα θα εκτιμήσει την βοήθεια που της προσφέρει. Ένας τέως αμφισβητίας πάντα μπορεί να αξιοποιηθεί στο υπουργείο πολιτισμού.

24 σχόλια:

Πληρωμένη πένα είπε...

Εδώ το έπαθε ο Καρκαγιάννης, ο Τσαγκαρουσιάνος μας πείραξε. Σε λίγο θα το πάθει και ο Στάθης μου φαίνεται. Shit ...

ramon είπε...

Νομίζω οτι ολο και περισσότερο, ολο και περισσότεροι αποχωρούν απο τη θέση που πριγράφεις στο μπλογκ σου , την οποία παραθέτω :Η δημοσιογραφία που θέλουμε να μάθουμε δεν είναι μια δουλειά. Είναι ο τρόπος που βλέπουμε και κρίνουμε τα πράγματα, είναι ο θυμός και η αγανάκτηση για τους άδικους, η συμπόνια για τους αδυνάτους, είναι ευθύνη, είναι θρησκεία, είναι πίστη, είναι άποψη, είναι θέση, είναι ο τρόπος που αναπνέουμε, είναι το μόνο για το οποίου αξίζει να ζούμε και να πεθάνουμε.

Ecumene είπε...

ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ!!...
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ............

και που σαι ακομα...

Ανώνυμος είπε...

Η νηφάλια και διαυγής άποψη ενός νεαρού «απόστρατου» των πανεπιστημίων στο μαχητικό, αριστερόστροφο e-rooster.

αριστερόστροφο;
αριστερόστροφο;
αριστερόστροφο;
Βρε τον Τσαγκαρό...!

ramon είπε...

τόλμη χρειάζεται για να μιλάει κανείς ελεύθερα, για να συμβιβαστείς αρκεί να είσαι απελπισμένος.

ramon είπε...

@ανώνυμο:

ακριβώς, ακόμα και το να χαρακτηρίζεις το e-rooster ως το αντιθετό του κάτι δείχνει...

Πληρωμένη πένα είπε...

Κύκλος ειναι. Κουράζει και φθείρεται. Και το να ζεις για τα φράγκα και μόνο κουράζει. Έχω πίστη στην επόμενη γενιά δημοσιογράφων, την πιο επόμενη και από μένα :)

ramon είπε...

να μην αναγορεύουμε όμως τον ατομικισμό σε στάση ζωής και αισθητική άποψη

Ecumene είπε...

Τι να λεγαν και οι Schooligans?....

κανουν καταληψεις;;..

Πληρωμένη πένα είπε...

Ποιός μίλησε για ατομικισμό;

Ecumene είπε...

Αριστεροστροφο βεβαια....

ΑΦΟΥ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...

ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.
.................................


(Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ...
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ...)

Ecumene είπε...

Φιλελευθερος Σοσιαλισμος
Διαβάζοντας τον «Φιλελεύθερο Σοσιαλισμό» του Κάρλο Ροσέλι ανέκυψε ένα πρόβλημα. Δεν ήξερα και δεν ξέρω που να κατατάξω αυτό το βιβλίο. Αν το κατατάξω στα πολιτικά δοκίμια θα αδικήσω το ύφος του. Αν το κατατάξω στα δημοσιογραφικά δοκίμια, αυτά που θάλλουν αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ (π.χ. Τόμας Φρίντμαν) θα αδικήσω το βάθος του.

Μια εύκολη διέξοδος είναι να το κατατάξουμε στα επίκαιρα βιβλία. Όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης συζήτησης που ξεκίνησε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, όταν πριν τις εκλογές του 2004 βάζοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος τους κ.κ. Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Αυτή είναι μια σημαντική συζήτηση. Κερδίζει απ’ αυτή και το ΠΑΣΟΚ και ο τόπος, άσχετα αν μερικές φορές αυτή η συζήτηση φοράει τη μουτσούνα των προσωπικών ανταγωνισμών. Ας μην φοβάται το ΠΑΣΟΚ ότι πληγώνεται από τέτοιου τύπου αναζητήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνά ότι είχε την πιο δημιουργική του περίοδο μετά από μια αβυσσαλέα σύγκρουση μεταξύ εκσυγχρονιστών και παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, μετά εκείνο το γεμάτο κραυγές συνέδριο του 1996..
....................................^

ramon είπε...

Μια ΑΠΟΡΙΑ : τι διαφορά εχει ο φιλελεύθερος σοσιαλισμός απο τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό (sic)του Καραμανλή του πρεσβύτερου;

Nνομίζω καμμία.

Ecumene είπε...

Πολλες..ο Καραμανλης,αν τον θεωρεις φιλελευθερο.. κουβαλουσε
και τα βαριδια της
παραδοσιακης Δεξιας...

και το βασικοτερο

ο Πρεσβυτερος ηταν Κρατικιστης..
το αν η ΕΡΕ λεγοταν ριζοσπαστικη..
μαλλον προς στον Ντεγκωλ
εκλινε και οχι προς στον
Ανταμ Σμιθ..

S G είπε...

αν και συμπαθω πολυ τον μεγαλο Καραμανλη, ορθολογιστης ισως ηταν, φιλελευθερος ομως οχι.

"Καταλαβαίνει κανείς ότι αντιτίθεται στην life-style ιδεολογία του η έννοια ενός πανεπιστημίου που λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης ανάπτυξης και διακίνησης γνώσης και ιδεών"

νταξει δεν ξερω τον τυπο και την ιδεολογια του, αλλα ξερω οτι το ασυλο ως προστασια της διακινησης ιδεων ειναι απλα τραγικη ειρωνια. Δοκιμασε να κανεις μια δημοσια συζητηση με καποια αμφιλεγομενη προσωπικοτητα και αν δεν στην μπαχαλεψουν καποιοι καφροι που στηριζονται στο ασυλο να μην με λενε SG.

ramon είπε...

Οντως ο Καραμανλής ο Πρεσβύτερος ηταν κρατικιστης, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς στην ιστορική συγκυρία που έδρασε.
Αφελώς ισως, συνεχίζω να πιστεύω οτι βρισκόταν πιο κοντά σε κάποια μορφή φιλελεύθερου σοσιαλισμού.

@SG δεν μιλάω τόσο για διακίνηση ιδεών μέσω μιας δημόσιας συζήτησης, αυτό μπορει να γινει και αλλού, όσο για παραγωγή γνώσης αποδεσμευμένης απο βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες. Παράδειγμα τέτοιου μοντέλου είναι το C.E.R.N. Νομίζω ότι κατι αντίστοιχο δεν υπαρχει πουθενά αλλου εκτός απο την Ευρώπη.

Πληρωμένη πένα είπε...

Μου φαίνεται πως μιλάτε με όρους που έχουν καταργηθεί πρακτικά

ramon είπε...

να θυμήσω οτι η αναφορά σε όρους ξεκίνησε απο την επισήμανση του ανώνυμου φίλου οτι στην ελευθεροτυπία ο Τσαγκαρουσιάνος έγραψε: Η νηφάλια και διαυγής άποψη ενός νεαρού «απόστρατου» των πανεπιστημίων στο μαχητικό, αριστερόστροφο e-rooster.

adamantia είπε...

Εμενα παντως ο αγκυλωτος σταυρος ειτε δεξιοστροφος (σβαστκα) ειτε αριστεροστροφος (σωβαστικα) ειναι, τα ιδια αντανακλαστικα μού ενεργοποιει...
καλημερα φιλε ραμον :)

S G είπε...

"δεν μιλάω τόσο για διακίνηση ιδεών μέσω μιας δημόσιας συζήτησης, αυτό μπορει να γινει και αλλού, όσο για παραγωγή γνώσης αποδεσμευμένης απο βραχυπρόθεσμες σκοπιμότητες. Παράδειγμα τέτοιου μοντέλου είναι το C.E.R.N. Νομίζω ότι κατι αντίστοιχο δεν υπαρχει πουθενά αλλου εκτός απο την Ευρώπη."

μα καλα τι σχεση εχει το ασυλο με αυτο το πραγμα? κατα τα αλλα φυσικα υπαρχουν κεντρα σαν το C.E.R.N. παντου στον κοσμο, δεν καταλαβαινω τι εννοεις. Αν εννοεις οτι χρηματοδοτουνται δημοσια, υπαρχουν πολλα. Αν εννοεις οτι εχουν καποια διοικητικη ανεξαρτησια, επισης υπαρχουν πολλα.

ramon είπε...

τόσο το πανεπιστημιακό άσυλο όσο και η ελευθερη αναζήτηση της γνώσης είναι (αλληλενδετα μεταξύ τους) παράγωγα της Ευρωπαικης Ουμανιστικής παράδοσης.

απο την ίδια παράδοση και απο τις ίδιες αρχές προέρχεται και το C.E.R.N.

Τί συμβολίζει το άσυλο? Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αξίες πέρα της αποτελεσματικότητας, του ανταγωνισμού και του ατομικισμού. Το άσυλο συμβολίζει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει φιλόσοφοι με την έννοια ότι έχουν την δυνατότητα να σκέφτονται για τις κοινωνικές πρακτικές στις οποίες εμπλέκονται με κριτικό πνεύμα. Και επειδή το κριτικό πνεύμα δεν εκτιμάται πάντα, το άσυλο είναι μια υπόθεση πέραν από τους καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.

S G είπε...

"τόσο το πανεπιστημιακό άσυλο όσο και η ελευθερη αναζήτηση της γνώσης είναι (αλληλενδετα μεταξύ τους) παράγωγα της Ευρωπαικης Ουμανιστικής παράδοσης."

χμμ πολυ περιεργο. Το ευρωπαϊκο Πανεπιστημιο ξεκινησε ως ιδεωδες με τον Αλεξαντερ Χουμπολντ. Περιεργως το πανεπιστημιου με το ονομα του δεν ειναι ασυλο, οπως και κανενα αλλο στην Γερμανια! Επισης περιεργως, δεν εχω ζησει ουτε μιση μερα καταληψη σε αυτην την χωρα!

τωρα τα υπολοιπα που λες, ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι συμβολιζονται απο το ασυλο ή τι σχεση εχουν με το ευρωπαϊκο ιδεωδες. Για ευρωπαϊκα πανεπιστημια μιλας που δεν ενδιαφερονται για αποτελεσματικοτητα και ανταγωνισμο? Μηπως μιλας για καφενε στην μεση ανατολη και οχι για ιδρυμα ερευνας και αριστειας? Τα κοκκαλα του Χουμπολντ τριζουν υποθετω!

ramon είπε...

Αγαπητέ S G,

Χαίρομαι που φέρνεις ως παράδειγμα προς μίμηση τα Γερμανικά πανεπιστήμια, τα οποία όπως γνωρίζεις καλύτερα απο εμένα λαμβάνουν αναλογικά τετραπλάσια κρατική επιδότηση απο τα δικά μας.Χωρίς να είμαι υπέρ μιας ακριτης παροχολογίας, μήπως είναι αυτός ο λόγος της ευρρυθμης λειτουργίας τους?

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι δεν τρέφω αυταπάτες ότι το πανεπιστήμιο όπως είναι σήμερα αποτελεί έναν προστατευμένο παράδεισο μέσα στην ζούγκλα της ιδιοτέλειας της αγοράς.

Σαφώς χρειάζεται μια διαδικασία αντικειμενικής αξιολόγησης ωστε να γίνει ανταγωνιστικό προς τις σύγχρονες συνθήκες.

Ανώνυμος είπε...

Enjoyed a lot! Lasik surgery+omaha ne saunas xxx genius webcams