7.3.06

τι είναι τέχνη;


Το τριήμερο είχα πάει όπως όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας στην επαρχία. Επειδή η τηλεόραση δεν έπιανε καλά χάζεψα κάποια στιγμή ένα παιδικό βιβλίο όπου βρήκα τον εξής ορισμό : τέχνη είναι το σύνολο των υλικών και των μέσων που χρησιμοποιούνται σε μια διαδικασία.
Ο ορισμός αυτός μου φάνηκε κάπως αόριστος και όταν επέστρεψα στην Αθήνα μετά από ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα έξω από την Λαμία, από όπου και η σημερινή φωτογραφία, κοίταξα σ’ ένα βιβλίο για μεγάλους.

Εκεί λέει ότι τέχνη ονομάζεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που χρησιμοποιώντας διάφορες γνώσεις τις εφαρμόζει για την πραγματοποίηση ενός ορισμένου σκοπού. Η εκδοχή αυτή εμπεριέχει δύο έννοιες: την αισθητική δραστηριότητα γενικά και την έννοια του επαγγέλματος η της τεχνικής ικανότητας.
Πρόγονοι του όρου, όπως χρησιμοποιείται σήμερά, είναι η ελληνική λέξη τέχνη και η λατινική ars.
Στον μεσαίωνα αυτοί που ασκούν μια ελευθέρια τέχνη (γιατροί, ποιητές, νομικοί, μουσικοί) λέγονται καλλιτέχνες –artisti και εκείνοι που ασκούν μια όχι ελευθέρια τέχνη λέγονται τεχνίτες-artigiani.
Η φίλη μου η Αδαμαντία λέει πως τέχνη είναι ότι θεραπεύει.

Τελικά πιστεύω οτι η τέχνη δεν έχει ούτε ορισμό ούτε περιορισμούς.

1 σχόλιο:

adamantia είπε...

Νομίζω πως η πιο ασφαλής μέθοδος να προσεγγισει κανεις την εννοια μιας λεξης είναι η ετυμολογια της, οσον αφορα λοιπον την τεχνη, η λεξη είναι ομορριζη της λεξης τεκνο που προερχεται από το ρημα τικτω.Γεννημα λοιπον η τεχνη κατά την ετυμολογια της, χωρις να μπω σε παραπερα συνειρμους που τους αφηνω στην «τεχνη του αναγνωστη».
Δεν μπορω όμως να αποφυγω να σκεφτω τις Μουσες που ως προστατιδες των τεχνων κατι θα εχουν να μας πουν περι τεχνης.Κατα την μυθολογια , λοιπον, οι Μουσες ηταν κορες της Τιτανιδας Μνημοσυνης και του Δια με την οποια εσμιξε επι 9 συνεχομενες νυχτες.Θα μπορουσαμε λοιπον να υποθεσουμε ότι η Τεχνη είναι κορη της Μνημης και του Ερωτα...